Skidåkning i världsklass

Dolomiterna bjuder på 1220 km skidåkning i absolut världsklass. Då uppstår lyxproblemen – var ska man börja?

För att hjälpa er att planera skiddagarna här i Italien har vi gjort en kort guide till den åkning som finns åtkomlig från Canazei och enligt oss utmärker sig i detta enorma skidsystem.

Dolomiti Superski består av tolv olika dalar och vår utgångspunkt, Canazei, hittar vi i dalen Val di Fassa. Val di Fassa är en av de fyra så kallade Ladin Valleys: Val di Fassa – Val Gardena – Alta Badia – Arabba. Tillsammans utgör de fyra dalarna Sella Ronda, den mest välkända turen på skidor i Italien och ett måste när man besöker Canazei! På en ca 40 km lång färd rundar man det karaktäristiska Sella-massivet med pister i främst rött och blått. Det är ett perfekt sätt att utforska området på och bilda sig en uppfattning om hur man hittar runt mellan de olika delarna av systemet.Skidåkning i Canazei

Inte långt från Canazei finner vi även ”Queen of the Dolomites”, glaciären Marmolada som med sina 3343 m.ö.h. är Dolomiternas högsta punkt. Tre stycken kabinbanor tar dig nerifrån dalbotten upp till Punta Rocca. Se hur Dolomiterna breder ut sig under dig, en storslagen vy som du inte hittar någon annanstans i världen. Inte nog med det,  så har du från toppen ett härligt åk i röd färgskala på nästan 2000 m fallhöjd ner i dalen. Vi lovar att det känns i benen efteråt!

Borta i dalen Val Gardena ligger Champinoi, som är berget där världscupen i super g och störtlopp går av stapeln. Ta dig hit bort och utmana dig i den svarta Saslong som är samma pist som världens duktigaste åkare flyger ner för i hundratals kilometer i timmen. En riktigt rolig pist som går i terasser vilket gör den åkbar även för oss som kanske inte riktigt är på världscupnivå än.

I Seceda, en annan del av Val Gardena, hittar vi den längsta pisten i hela Dolomiti Superski! Backen heter La Longía som är ett rött åk på hela 10,5 km. I slutet av pisten ligger dessutom en av guidernas favoritrestauranger, Val d’Anna där vi stannar för lunch på våra pistvisningar i området.

Områdets andra världscupbacke heter Gran Risa och återfinns borta i La Villa, Alta Badia. Ingemar Stenmark ska en gång ha sagt att Gran Risa är hans favoritbacke, ett uttalande han dock snabbt fick ta tillbaka. I en korrigering av uttalet meddelade Ingemar att Ingemarbacken hemma i Tärnaby ”såklart är hans favorit” men att Gran Risa enligt honom är den bästa backen i Italien. Vi vet inte helt vad vi ska tro, med det är i alla fall en grym backe som helt klart är värd ett (eller flera) åk!

Lagazoui heter en av de toppar som gjort sig ett namn från första världskriget. Berget ligger i det område som tillhör Cortina d’Ampezzo och är lite mer svåråtkomligt, men tar man sig hit är det utan tvekan värt ansträngningen! Ner på bergets baksida går den så kallade Hidden Valley som omtalats som en av världens vackraste pister. Vi guider kan bara hålla med. Bergsformationer som för tankarna till Gran Canyon, magnifika isvattenfall och gnistrande snötäcka vidder.

Skidåkning i Canazei

Området är enormt och möjligheterna oändliga. Ovannämnda mål för dagsutflykter är bara ett litet urval. Ta tag i en av oss guider och fråga, så visar vi med glädje hur ni hittar till de olika delarna av systemet och var ni hittar en mysig lunchrestaurang eller vilka pister vi själva bara älskar.

Vi ses i backen!